Čačak: Zavičaj, najviša tačka sveta

Branko V. Radičević, stvaralac eruptivnog duha i antejske snage – pesnik, novinar, esejista, pripovedač, antologičar, sakupljač i prevodilac ciganske poezije, scenarista, novinar, reporter, putopisac, urednik knjiga, revija i listova, pisac za decu, leksikograf, etnograf, jedan je od najznačajnijih književnih stvaralaca rođenih u Čačku.

I kada je bio žitelj Sarajeva i stanovnik Beograda, u rodnom kraju je nalazio stalno duhovno uporište i utočište kome se vraćao čitavog života. Zato je u okviru bogatih svečanosti upriličenih povodom Dana grada Čačka, u utorak, 12. decembra, u Maloj sali Doma kulture čačanskoj publici predstavljena knjiga Radičevićevih izabranih pesama „Večita pešadija i srodne pesme”, koju je priredio dr Dragan Hamović.Ovaj vredan tematski izbor lirike Branka V. Radičevića predstavlja zajedničko izdanje Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” i Biblioteke Opštine Lučani u Guči, čime su ove ustanove još jednom potvrdile da svojim odnosom prema očuvanju zavičajnog kulturnog nasleđa uspešno slede zaveštanje samog pesnika, koji je obimnim književnim opusom, ali i čitavim delovanjem, potvrđivao svoju misao da je „zavičaj najviša tačka sveta”.U ime izdavača, publici se najpre obratio dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke, podsećajući da je 2015. godine, na 90-godišnjicu pesnikovog rođenja, u organizaciji Gradske biblioteke i Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, organizovan Naučni skup posvećen pesništvu Branka V. Radičevića, a da su nova tumačenja izložena tom prilikom objavljena u zborniku radova „Poezija Branka V. Radičevića”. Direktor Biblioteke Opštine Lučani u Guči, Slavko Radosavčević, ukazao je na presudni značaj koji je književnik Branko V. Radičević imao kao duhovni utemeljivač manifestacija Disovo proleće i Dragačevski sabor trubača u Guči, iskazujući želju da sa čačanskom Bibliotekom nastavi dobro zasnovanu i uspešnu saradnju.Dr Dragan Hamović, pesnik, vrsni poznavalac i tumač poezije, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, govorio je o iskustvu na priređivanju ovog izbora pesama koje opevaju lirski mit o rataru i ratniku, oličen u kamenim znamenjima, koje je sam Radičević nazvao krajputašima. U svom obraćanju publici, ovim povodom istakao je: „…Kada se taj naznačeni, središnji Brankov pesnički niz sabere iz raznih zbirki, pa mu se pridoda i ogled „Plava linija života” – koji se dugo uzimao kao etnografski a ne programski i autopoetički tekst prvog reda – vidimo da je reč o velikoj poeziji što je neopravdano uklonjena iz vidokruga kritike i književne istorije, valjda kao preterano, suviše eksplicitno i nadmoćno srpska.Kada figuru Branka V. Radičevića smestimo u prvu postavu posleratnog pesničkog modernizma, pored Pope, Pavlovića, Raičkovića i Miljkovića, vidimo da njegova poetika čini most između najsvojskijih impulsa domaće avangarde i postavangardnih sažimanja njenih otkrića arhetipske sfere…” Ukazujući na značaj i dosege Radičevićeve lirike, ali i konkretno zavičajno nasleđe na koje se ovaj pesnik oslanja, dr Hamović je zaključio: „Ima u srpskoj poeziji na različite načine dobrih pesnika. Branko V. Radičević je među retkim pesnicima koji su, u sebi jednome, obuhvatili i pokazali različite vrline i široke raspone”.

Nadahnutim kazivanjem pesama iz knjige „Večita pešadija i srodne pesme”, ali i evociranjem uspomena na brojna izvođenja svoje diplomske predstave „Krajputaši”, nastale na osnovu tekstova epitafa koje su zapisali Branko V. Radičević, Radojko Nikolić i Radovan M. Marinković, poseban ton večeri dao je dramski umetnik Ljubivoje Tadić.Sadržajnosti programa, koji je vodila Olivera Nedeljković, doprineli su Marko Stanojević, koji je na trubi izveo čuvenu melodiju „Sa Ovčara i Kablara”, kao i zvučni i video snimci intervjua vođenih sa Brankom V. Radičevićem, koji se čuvaju u bogatoj zbirci Zavičajnog odeljenja čačanske Biblioteke.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.