Čačak: Promovisana knjiga poezije „Vetar i dažd”

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ organizovala je poetsko veče Veroljuba Vukašinovića,višestruko nagrađivanog pesnika iz Trstenika.
Program čiji je centralni deo bio promocija najnovije zbirke „Vetar i dažd“ održan je sinoć u Galeriji Narodnog muzeja.


Pesnik Veroljub Vukašinović završio je Jugoslovensku i opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i do danas je objavio preko deset knjiga pesama za koje je dobio nagrade “Milan Rakić”, “Pečat varoši sremskokarlovačke”, “Jefimijin vez”, “Kondir kosovke devojke”, “Zmaj ognjeni Vuk”, “Zaplanjski Orfej” i druge. Uredio je ili priredio više zbornika savremene srpske proze, između ostalih zbornik o Dobrici Ćosiću “Pisac i istorija” i “Miodrag Ibrovac i njegovo doba”.Kritički osvrt na poeziju Veroljuba Vukašinovća dali su Danijela Kovačević Mikić profesor srpske književnosti i Živorad Nedeljković pesnik i urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.
Oni su Veroljuba Vukašinovića svrstali u pesnike koji poštuju tradiciju kao poetički oslonac, pišu poeziju vezanog stiha i pripadaju duhovnoj i mitskoreligioznoj vertikali koja polazi od naše narodne, srednjevekovne i savremene poezije. Danijela Kovačević Mikić je poput kustosa u galeriji publiku provela kroz „prostorije“ tj. cikluse zbirke „Vetar i dažd“ i pokazala im najupečatljivije pesničke slike i motive.U programu su učestvovali Veroljub Vukašinović, Danijela Kovačević Mikić, Živorad Nedeljković, Sanja Perovanović, Milica Matović i Marija Radulović.

Foto: Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ Čačak

Brojni posetioci uživali su u muzičkom delu programa za koji su bile zadužene profesorke srpske književnosti Sanja Perovanović, i Milica Matović.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.