Bugarska zatvorila granicu sa Srbijom

Granični prelaz Gradina, Foto: N1

Od četvrtka, 16. jula, do 31. jula u Bugarskoj je na snazi nova privremena zabrana ulaska na njenu teritoriju, koja se odnosi, između ostalih, i na državljane Srbije, navedeno je na sajtu Ambasade Srbije u Sofiji. Izuzetak su državljani Srbije koji su u tranzitu kroz Bugarsku zbog povratka u našu zemlju.

Tranzit se dozvoljava jedino u slučajevima kada može da se garantuje neodložno napuštanje teritorije Bugarske, precizira se na sajtu Ambasade Srbije.

Bugarska je uvela zabranu ulaska na svoju teritoriju od 16. do 31. jula preko svih graničnih prelaza, vazdušnim, pomorskim, železničkim i kopnenim putem, stoji u odluci bugarskog ministra zdravlja, donesenoj u sredu, a u kojoj se navodi da se ona ne odnosi na državljane jednog broja zemalja (EU, Velika Britanija, Islanda, Norveške, Švajcarske, Andore, Monaka, Kanade…)

Što se tranzita tiče, ista pravila kao za Srbiju važe i za BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.

Evropska unija, čija je Bugarska članica, odlučila je da skine Srbiju sa liste epidemiološki bezbednih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna. Ta lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.