Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Izvor: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a sastanak je zakazan zbog tenzije između Podgorice i Beograda nastale proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda.

Predsednik Srbije je mene i Selakovića pozvao da se konsultujemo, on razume ovu oodluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, uzvratili smo recipročnim merama. Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vreme za prijateljstvo sa Crnom Gorom, predsednik nas je zamolio da razmotrimo ovu odluku. Doneli smo odluku da povučemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore, rekla je Brnabič nakon sastanka.

Sastanak državnog vrha je usledio dan nakon što je Crna Gora ambsadora Božovića proglasila personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Potom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

IZVORNova.rs / Gordana Petković
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.