BRNABIĆ: Ne postoji osoba u Srbiji koja je preminula jer nije bilo respiratora

Ana Brnabić, Foto: Vlada Srbije

Ne postoji osoba u Srbiji koja nije dobila podršku respiratora ako joj je bila potrebna, odnosno ne postoji niko ko je preminuo u Srbiji jer nije bilo respiratora ili čekajući na respirator, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Ona je na početku obraćanja novinarima rekla da mora da odgovori na „monstruozne optužbe i laži koje su plasirane i sada preko strane medijske agencije“ da je u KC Zemun jedna osoba preminula jer nije bilo dovoljno respiratora.

– Tokom čitave borbe protiv koronavirusa u Srbiji, ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora, invazivnog ili neinvazivnog, ako je bila potrebna. Srbija ima dovoljno respiratora, u svakom trenutku je imala dovoljno respiratora, čak i više od toga, to nam je bilo važno u ovoj borbi – da nikada naši zdravstveni radnici ne dođu u sitaciju da biraju između života jedne ili druge osobe jer nemamo dovoljno respiratora, navela je premijerka.

Kako je rekla, ovo što se „plasira danas i putem stranih agencija jeste bezočna laž i ništa drugo sem laži“. „Nećemo dozvoliti da se u o Srbiji pljuje i laže i da se Srbija unižava samo iz nekih političkih razloga“, dodala je.

Govoreći o slučaju pacijenta iz zemunske bolnice, o kojem je pisao AFP, ona je navela da je u trenutku kada je „gospodin Ljubiša Đurić bio u Zemunu, ona je imala 35 slobodnih respiratora i pacijent je bio na neinvazivnom respiratoru“.

Brnabić je upitala zašto se takva svetska medijska agencija koja je jedna od, kako je rekla, najjačih u svetu, pored velikog broja zaraženih i preminulih u sopstvenoj zemlji, bavi jednim slučajem u „malenoj Srbiji“.

Žao mi je i nejasno, zašto to dolazi od strane jedne strane medijske agencije, iz zemlje koja je trpela strahovite posledice borbe protiv koronavirusa, sa preko 30.000 preminulih, koja je na vrhuncu epidemije imala i do 60 odsto veću smrtnost nego uobičajenu u toj zemlji. Srbija je deset puta manja, a nema ni blizu 3.000 preminulih, neuporedivo je, ukupna smrtnost tokom borbe protiv koronavirusa je manja tri odsto (od uobičajene).

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.