Brana u Majdanu apsolutno bezbedna

Gornji Milanovac – Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, načelnik Štaba za vanredne situacije Milorad Dimitrijević i članovi Štaba obišli su, u pratnji predstavnika preduzeća Rudnik i flotacija „Rudnik“, flotacijsku branu 9 u Majdanu, u okviru provere aktivnosti i spremnosti subjekata za zimsku sezonu, a u skladu sa usvojenim Izveštajem na sednici Štaba koja je održana 6. novembra.

Brana u Majdanu apsolutno bezbedna/ Foto: OU Gornji Milanovac

Flotacijsko postrojenje počelo je sa radom 1953. godine, kada je i izgrađena prva brana za odlaganje jalovine. Zbog povećanog obima rada izgrađeno je još osam brana, a izgradnja poslednje brane broj 9 počela je 1970. godine i radi se etapno. Brane su građene etapno i svih devet danas čine jednu celinu. Osmatranja brane vrše se redovno i to čini ovlašćena institucija.

Brana u Majdanu apsolutno bezbedna/ Foto: OU Gornji Milanovac

„Pošto sam kao predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije, došao sam zajedno sa ostalim članovima Štaba da se uverimo kakvo je stanje i bezbednost brane broj 9 u Majdanu, s obzirom da je ona najveća brana na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Brana je bezbedna u svim segmentima. Urađena je tako da trpi zemljotres do 9 stepeni po Rihterovoj skali. Brana je u 2014. godini, kada su pale stogodišnje vode, ispunila svoj zadatak i sprečila poplavni talas koji bi krenuo ka gradu iz ovog pravca. Voda koja ističe iz brane je bezbedna po svim ekološkim standardima, a do 2023. godine će biti urađeno jedno postrojenje za dodatno prečišćavanje voda, kako bi sve bilo po strogim propisima Evropske unije u ovoj oblasti“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević nakon obilaska brane.

Pri sadašnjem kapacitetu rudnika, deponija flotacijske jalovine obezbeđuje rad narednih 4 – 6 godina.

„Meni je drago da su nas posetili predstavnici opštine jer ja nisam doživeo da, za mojih 40 godina rada ovde, rukovodstvo opštine poseti branu. Zahvalni smo predsedniku Kovačeviću jer nas je posetio i što nam je omogućio da građanim prikažemo da je brana apsolutno bezbedna. Nadzor na brani postoji 24 časa, non stop su prisutni radnici i vrši se kontrola svih parametara. Brana se gradi po najsavremenijim principima i metodama gradnje ovakvih objekata. Naredne godine radimo novi sistem za evakuaciju vode, koji košta oko 500.000 evra i radimo na izradi novog Generalnog projekta brane, kako bi se sagledala kompletna situacija na ovom objektu i na još veći nivo podigla bezbednost građana nizvodno od brane i preduzeća Rudnik i flotacija „Rudnik“. U poplavama 2014. godine, jezero brane je akumuliralo 860.000 m3 vode i time smo pomogli da se zaustavi velika količina vode koja bi stigla da grada i mi smo ponosni zbog toga“, istakao je menadžer flotacije Milovan Nikolić.

Na brani su instalirani uređaji koji su direktno povezani sa Republičkim seizmološkim zavodom, kao i sa Republičkom direkcijom za vode.
U toku 2013. godine završeni su radovi na izgradnji sistema za obaveštavanje i uzbunjivanje.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.