Brana iznad Ibarske magistrale spremna i za zemljotres

Gornji Milanovac – Objekat rudnika i flotacije ne predstavlja opasnost. Akumulacija 2014. primila 860.000 kubika vode i spasla Milanovac.

Brana preduzeća Rudnik i flotacija „Rudnik“, tik iznad Ibarske magistrale, u selu Majdan, apsolutno je bezbedna, odnosno nema opasnosti od njenog pucanja, te izlivanja ogromnih količina jalovine i vode. Izdržala bi čak i potres do devet stepeni Rihterove skale, saopšteno je iz lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu.

S obzirom na to da je bilo nestručnih nagađanja o tome kako „brana predstavlja opasnost i za sam grad“ – u okviru redovne provere spremnosti za zimsku sezonu – predsednik opštine Dejan Kovačević je sa načelnikom Štaba za vanredne situacije Miloradom Dimitrijevićem i članovima ovog tela posetio pomenuti objekat koji se, zapravo, sastoji od devet brana građenih etapno, od 1953, pa su sada jedna celina.

– Osmatranja su redovna i za to je zadužena ovlašćena institucija jer se radi o najvećoj brani na teritoriji naše opštine. Osim toga što je bezbedna u svim segmentima, ona je 2014, kada su pale takozvane stogodišnje kiše, sprečila poplavni talas koji je mogao da krene ka gradu. Istovremeno, voda koja ističe iz brane je bezbedna po svim ekološkim standardima, a do 2023. će biti završeno i postrojenje za dodatno prečišćavanje, kako bi sve bilo po strogim propisima Evropske unije – ističe Kovačević.

Brana iznad Ibarske magistrale spremna i za zemljotres SRB Brana flotacije stru

Foto SO u Gornjem Milanovcu / Opštinari sa stručnjacima na terenu

Stručnjaci su ukazali i na to da su uređaji na brani direktno povezani sa Republičkim seizmološkim zavodom, kao i sa Republičkom direkcijom za vode, a 2013. je okončana izgradnja sistema za obaveštavanje i uzbunjivanje.

NOVI SISTEM ZA 500.000 EVRA

– Ovde radim gotovo četiri decenije i sada je opštinsko rukovodstvo prvi put došlo na branu i uverilo se u to da je nadziremo 24 sata bez prekida. Dogodine gradimo novi sistem za evakuaciju vode koji košta oko 500.000 evra, te planiramo novi Generalni projekat brane, kako bi bezbednost ljudi nizvodno bila još veća. Inače, tokom poplava 2014. je jezero brane akumuliralo 860.000 kubika vode i zaustavilo poplavni talas koji bi stigao do Gornjeg Milanovca – objašnjava menadžer flotacije Milovan Nikolić.

Izvor: Novosti

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.