Bogate države ugrabile polovinu doza vakcina protiv korone

Ilustracija, Foto: Freepik

Bogate nacije koje predstavljaju tek deo svetske populacije već su kupile ili rezervisale više od polovine doza potencijalnih vakcina protiv kovida-19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsednik Donald Tramp obećao je da će Amerikanci početi da se vakcinišu već za nekoliko nedelja.

Velike farmaceutske kompanije utrkuju se u proizvodnji delotvorne vakcine protiv novog koronavirusa koji je dosad u svetu ubio više od 935.000 ljudi i zarazio 30 miliona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je u sredu na “nacionalistički pristup vakcini” koji bi mogao da ugrozi živote najranjivijih i najsiromašnijih nacija.

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je grupa bogatih zemalja, koja predstavlja 13 odsto svetske populacije, već obezbedila ogromne doze vakcine.

Pristup spasonosnoj vakcini ne bi trebalo da zavisi od toga gde živiš ili koliko novca imaš, rekao je Robert Silverman iz Oxfam Amerika.

Pet vodećih kandidata za vakcinu, koji su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će da proizvedu 5,9 milijardi doza, dovoljno za vakcinisanje tri milijarde ljudi, navodi se u izveštaju.

Oko 51 odsto tih doza ugrabio je bogati svet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Evropsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švajcarsku i Izrael.

Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervisale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.

Nacionalistički pristup vakcini

Tramp je u sredu rekao da bi Amerika vakcinu mogla da ima već sledećeg meseca, dok glavni zdravstveni stručnjaci u njegovoj administraciji tvrde da vakcina verovatno neće biti dostupna široj javnosti pre sredine 2021.

Vrlo smo blizu da dobijemo vakcinu, rekao je Tramp.

Demokrate su zabrinute jer Tramp pritiska vladine zdravstvene regulatore i naučnike da odobre vakcinu pre predsedničkih izbora 3. novembra i pomognu mu da obezbedi reizbor.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

IZVORNova.rs
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.