Blizu 2.500 lekara podržalo proglas „Ujedinjeni protiv kovida“

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Broj lekara koji je svojim imenom i prezimenom podržao proglas „Ujedinjeni protiv kovida“ svakodnevno raste, a do danas otvoreno pismo Vladi Srbiji sa zahtevima potpisalo je 2.419 lekara raznih specijalnosti.

Proglasom, koji je prvobitno iniciralo 350 lekara, da bi taj broj svakodnevno rastao, medicinski radnici se „ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19„.

Lekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zahtevi medicinskih rdanika su i da Krizni štab preuzme odgovornost, kao i da se formira novi „koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima„.

Traži se i da se stane na put „zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika„.

Lekari naglašavaju da samo zajedno mogu pomoći građanima Srbije u borbi protiv koronavirusa, za koju kažu da je zajednička borba.

Podršku lekarima potpisnicima ovog proglasa pružili su prosvetni radnici u Srbiji, kao i advokati.

IZVORN1
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.