Bibliotekari Moravičkog okruga na drugoj ovogodišnjoj Skupštini

Čačak – Druga ovogodišnja Skupština Podružnice Bibliotekarskog društva Srbije za Moravički okrug održana je u petak, 29. septembra 2017. godine u Čačku. Skupštini je osim gostiju iz Požege i Kraljeva prisustvovalo 24 stručna radnika iz više različitih biblioteka Moravičkog okruga: iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, iz dve opštinske biblioteke, „Braća Nastasijević“ iz Gornjeg Milanovca i Biblioteke opštine Lučani u Guči, iz više školskih biblioteka čačanskog i lučanskog kraja, iz biblioteke Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, kao i bibliotekari čačanskog i Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.Tokom diskusije istaknuta je dobra komunikacija i saradnja među članovima, ali i plan da u narednom periodu Podružnica bude još brojnija, agilnija i uključenija u rad BDS. O predlogu programa rada za 2018. godinu govorila je Marija Petković, predsednik Podružnice, a prisutnima se obratio i dr Bogdan Trifunović, predsednik Bibliotekarskog društva Srbije.

Nakon završetka sednice Skupštine podružnice BDS, održana je prezentacija za kolege i zainteresovane građane pod nazivom „Iskustva sa IFLE i biblioteke Centralne Evrope“ na kojoj su bibliotekari svojim kolegama preneli zaključke i korisne informacije sa 83. generalne IFLA konferencije u Vroclavu (Poljska) na kojoj su učestvovali.

Dr Bogdan Trifunović, predsednik BDS i direktor Gradske biblioteke u Čačku govorio je o veoma uspešnom projektu Društva „Bibliotekari na putu:1.000 kilometara do 1.000 ideja“ zahvaljujući kome je 19 bibliotekara iz Srbije dobilo besplatan prevoz do Vroclava i nazad, kao i organizovanu posetu bibliotekama u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.
Direktor Narodne biblioteke u Požezi i član UO BDS, Daniela Skoković prenela je utiske o „svojoj prvoj IFLI“ i radu u Sekciji za decu i mlade. Ona je ukratko predstavila i veoma aktuelan projekat „IFLA-Globalna vizija“ čijom realizacijom bi trebalo da budu sagledana neka od najznačajnijih pitanja u oblasti bibliotekarstva.Mr Ana Gvozdenović iz Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva i Marija Radulović iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ predstavile su, svaka sa svog aspekta, najveću svetsku konferenciju bibliotekara i neke od sesija u kojima su učestvovale ili prisustvovale. Njih dve su govorile i o veoma značajnim bibliotekama Slovačke, Češke i Poljske (Javnoj biblioteci u Opolu, Regionalnoj biblioteci u Katovicama, Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i Moravskoj biblioteci u Brnu) koje je grupa bibliotekara iz Srbije posetila u okviru stručnog usavršavanja.

TV Lav Plus

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.