Beogradski centar za ljudska prava: Čovek koga je veliki broj policajaca udarao i gazio ima višestruke povrede

Beogradski centar za ljudska prava podneo je do sada devet krivičnih prijava zbog nasilja koje je policija primenila protiv građana tokom dvodnevnih protesta, a na osnovu video zapisa koje su objavljivale televizije, ali i građani na društvenim mrežama. Sve prijave podneli su tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, ali i Zaštitniku građana i unutrašnjoj kontroli MUP .

– Građani se javljaju Beogradskom centru za ljudska prava i mi im pružamo pomoć. Pre svega neophodno je da se lekarskim pregledom utvrde i zvanično zabeleže povrede, kaže Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Toj organizaciji javio se i čovek koji je sinoć pretučen na Terazijama. Snimak je objavila organizacija A11, a na njemu se vidi kako kako policija pod punom opremom sa palicama potiskuje demonstrante.

Jednog su uspeli da stignu i dva policajca su ga s nekoliko udaraca oborili na pod. Nakon toga, više policajaca ga je u trku palicama udaralo dok je ležao na asfaltu, šutiralo ga i gazilo. Na kraju su policajci koji su išli u džipovima iza stali izašli iz vozila i prebijenog čoveka samo preneli na trotoar i tu ga ostavili, seli u džipove i nastavili dalje. Sinoć nije bilo poznato šta se s njim dogodilo, ali on se javio Beogradskom centru za ljudska prava i ima višestruke povrede na glavi, po stomaku i telu.

– Danas ga je pregledao specijalista sudske medicine i sve povrede su zabeležene. On je sada na kućnom lečenju, objašnjava Vladica Ilić iz Beogradskog centra.

BG centar traži hitno postupanje

U prijavama koje podnose Beogradski centar predlaže neodložno preduzimanje svih potrebnih radnji da se sačuvaju tragovi i obezbede dokazi o učinjenom krivičnom delu, kao i da se neodložno izda nalog za hapšenje službenih lica sa snimka zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo.

Među prijavljenim nezakonitim radnjama policijskih službenika je i slučaj koji se video u u direktnom prenosu N1 televizije 8. jula 2020. na kojem grupa službenih lica – policijskih službenika u uniformi i civilu, obaraju jednog čoveka na pod, nakon čega je jedan od policijskih službenika u civilu stavio nogu na njegovu glavu, dok vrši pretres.

IZVORInsajder
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.