Beograd donirao Prištini 1000 testova za koronavirus

Foto: Freepik

Srbija je donirala 1.000 testova za koronavirus Institutu za javno zdravlje u Prištini, u okviru saradnje regiona protiv COVID-19, potvrdio je portparol kosovskog Ministarstva zdravlja, Faik Hoti za KoSSev.

Sa druge strane, kako navodi, Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“.

Dodaje da ujedno kosovsko Ministarstvo zdravlja preko Instituta za javno zdravlje vrši testiranje svih manjina, uključujući Srbe, te da je obezbedilo profesionalnu zaštitnu opremu i zdravstvenom osoblju u opštinama sa srpskom većinom.

Pandemija bi trebalo da pomogne ljudima da pokažu solidarnost i pomažu jedni drugima kako bi se zaštitilo zdravlje građana bez razlike, dodao je Hoti za KoSSev.

Kako je prethodno pisala Gazeta Express, zadužen za uručenje donacije bio je oficir za vezu sa Prištinom, Dejan Pavićević, preko prelaza Jarinje.

Donacija iz Beograda stiže samo dva dana nakon što je ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, razgovarao na video konferenciji sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom, o situaciji u vezi sa virusom korona na terenu, saradnji i merema za borbu protiv pandemije.

Domaćin video konferencije posvećenoj hitnoj situaciji sa COVID-19 na Zapadnom Balkanu je bila Italija.

Nakon konferencije Italijanski ambasador u Prištini, Nikola Orlando, u objavi na Tviteru, pozdravio je posvećenost ministara zdravlja „u prevazilaženju distance i fokusiranju na zdravlje svih građana kao prioritetu“.

Već narednog dana, stigla je zajednička poruka podrške ministrima i od strane američkih ambasadora u Beogradu i Prištini, Entonija Godfrija i Filipa Kosneta.

IZVORInsajder.net
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.