BATERIJA KOJA TRAJE 28000 GODINA: Već ima zainteresovanih

Foto: Pixabay, ilustracija

Istraživači startapa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi jednim udarcem rešila dva problema koja u ovom trenutku muče svet. Osmislili su nanodijamantsku bateriju (NDB) koja je napravljena od veštački stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada.

Iako zvuči pomalo neobično, takva bi baterija mogla biti gotovo neispražnjiva odnosno mogla bi da traje neverovatnih 28 hiljada godina bez dodatnog punjenja. Kako ističu u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje efikasnije iskorišćavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije.

Uz to, baterija ne stvara nikakvu štetu prilikom rada, a potreban joj je samo pristup otvorenom vazduhu. U NDB-u se nadaju da će uspeti da komercijalizuju svoje baterije i da ih pretvoriti u iskoristiv izvor energije za sve – od električnih aviona, brodova, vozila pa do manjih uređaja poput pametnih telefona i nosivih uređaja.

Trenutno su u NDB-u zadovoljni uspešnim testiranjem svog koncepta nanodijamantske baterije, a želja im je da naprave funkcionalni prototip do kraja ove godine.

Interes za ovim baterijama već su pokazale kompanije iz nuklearne, ali i avio i odbrambene industrije.

IZVORB92 / Vesti online
Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.