227 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, preminulo još 5 osoba

Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Beta

U Srbiji su koronavirusom zaražene 8.724 osobe. Od početka epidemije, od bolesti COVID-19 umrlo je ukupno 173 pacijenta. Ublažene su mere zaštite, ali stručnjaci pozivaju na strpljenje i oprez.

U poslednja 24 sata potvrđena su 227 nova slučaja, a testirano je 5.579 osoba. Ukupan procenat pozitivnosti je četiri odsto.

Na žalost, preminulo još pet osoba, od kojih su tri muškog pola, i dve osobe ženskog pola.

Na respiratoru se trenutno nalazi 78 pacijenata. Do danas su izlečene ukupno 1.292 osobe.

Najveći broj potvrđenih slučajeva do današnjeg dana je u Beogradu – 27,38 odsto. U Nišu je taj procenat 15,34 odsto. Ostali gradovi koji imaju više od 100 obolelih osoba su Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

Večeras savetovanje o merama za 1. maj, sutra razmatranje na Kriznom štabu

Epidemiolozi imaju čvrst stav da je potrebno ostati pri donetim merama za 1. maj, rekao je Predrag Kon. Ističe da će večeras biti savetovanja oko toga i da će se mere sutra ponovo razmatrati na Kriznom štabu.

Objašnjava da podaci jesu ohrabrujući ali da struka misli da je to poslednji trenutak kada je moguće da nešto zabrljamo i da frekvencija kontakata dovede do nekog povećanja oboljevanja. Darija Kisić Tepavčević dodaje da odluka o zabrani kretanja nije doneta iz hira, već jer je to nešto što je potrebno.

Dobro došli na portal Direkt.rs, preuzimanje svih vesti je dozvoljeno uz navođenje izvora. Molimo Vas da nas kontaktirate za označavanje autora ili uklanjanje fotografija na direkt.rs@gmail.com. Svi komentari koji budu poslati moraju biti pregledani od strane administratora. Uvredljivi komentari biće odmah izbrisani, dok ostali komentari mogu biti uređeni ili cenzurisani zavisno od njihovog sadržaja.